Dijital pazarlamanın her alanında olduğu gibi mobil uygulama alanında da performansın ölçülmesi ve gerçek zamanlı analiz yapılması çok önemlidir. Mobil analiz, kullanıcıların mobil uygulamanızla nasıl etkileşimde bulunduğunu ölçmeyi amaçlar. Bu etkileşim kullanıcıların bir customer journey yani müşteri yolculuğu içerisinde incelenerek temelini oluşturur.
Bir mobil uygulama için davranış analizi verilerini gerçek zamanlı olarak izlemek, bir markanın müşterilere sunulan deneyimin değerlendirmesine ve ayarlamasına yardımcı olacaktır.
Mobil Uygulama Analizinde Öncelikli Bakılan Metrikler Nelerdir?
Web sitelerinden farklı olarak mobil uygulamaların kullanıcılara ulaşması için önce cihaza kurulması gerekmektedir. Bu nedenle performans pazarlaması ile beraber bakılan ilk metrik install yani yüklemeler olacaktır.
Mobil uygulamalarda en çok dikkat edilen metriklerden bir diğeri de Daily Active Users (DAU) yani Günlük Aktif Kullanıcılar ile Monthly Active Users (MAU) yani Aylık Aktif Kullanıcılar metrikleridir. Bu metrikler mobil uygulamanız ve kullanıcılar arasındaki etkileşimin ne seviyede olduğunu gösterir. Uygulamayı indiren toplam kullanıcı sayısı ile aktif kullanıcı sayısı arasındaki fark ise uygulamayı yüklemiş ancak kullanmayan kullanıcıları gösterir. Bu adımda yapılacak pazarlama iletişimi kullanıcıları yeniden uygulamaya davet etmek üzerine olur.
Bu temel metrikler dışında bir de kurulan Custom Event’lere bakmak gereklidir. Uygulama içerisinde kullanıcıların aldığı aksiyonları izlemek ve bu verilerden elde edilecek içgörüler ile hem pazarlama stratejisi hem de uygulama içerisindeki ürün stratejisi şekillendirilebilir.
Mobil Uygulama Analizi İçin Hangi Araçlar Kullanılır?
Mobil uygulama analizi için en sık kullanılan araçlardan birisi olan Firebase Android, iOS ve Unity uygulamalarında kullanılabiliyor.
Bunun dışında iOS uygulamaları özelinde Apple App Analytics ürünü de en sık kullanılan araçlardan birisi olarak karşımıza çıkar. Ancak Apple App Analytics ürünü ile uygulama içi analizler detaylı olarak yapılamamaktadır.
En çok kullanılan ölçümleme araçlarından biri olan Google Analytics ile mobil uygulamanızı entegre etmeniz de mümkün. Daha önce web üzerinde bir Google Analytics deneyimi olanlar App özelinde de yabancılık çekmeyeceklerdir. Ancak Google Analytics’te web siteleri özelinde alışık olduğumuz birçok özelliğin aktif hale gelmediğini de hatırlatmak isteriz.
Bir diğer en sık kullanılan araç olan Adjust; hem fraud yani sahtekarlıkları önlemek için sıklıkla kullanılırken hem de uygulama içi analizler için en çok kullanılan araçlardan birisidir. Google Ads, Facebook Business, Twitter Ads, Tiktok Ads, Apple Search Ads gibi en sık kullanılan reklam platformları ile de entegre çalışıyor.
Boosmart olarak en sık kullanılan mobil analiz araçları ile hem dijital reklamlarınız için danışmanlık veriyoruz, hem de size deneyimlerimizle birleştirdiğimiz içgörüler ile uygulamanızdaki etkileşimleri artırmanıza, reklam gelirlerinizi yükseltmenize, in-app satışlarınızı artırmanıza veya yeni abonelikler kazanmanıza yönelik size düzenli ve detaylı raporlar sunuyoruz.