SEO 17 Şubat 2021

Google E-A-T Kavramı ve SEO İlişkisi

Anıl Zengin

Google E-A-T, “Expertise, Authority, and Trust” (Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenilirlik) anlamına gelen, özellikle bazı önemli kategorilerde (YMYL) yer alan siteler için kritik öneme sahip olan bir terimdir ve Google tarafından değerlendirilen önemli bir konudur.

Google E-A-T Ne İşe Yarar?

E-A-T, internet sitelerinden toplanan “Expertise, Authority, and Trust” yani Uzmanlık, Yetki ve Güvenilirlik konularına dair verilerin, arama sonuçlarının daha iyi getirilmesi için Google tarafından kullanılmasını ifade eder. E-A-T ile elde edilen veriler, Google’ın bir sitenin güvenilir olduğunu, alanında uzman ve yetkin olduğunu anlamasını sağlar.

Google’ın resmi olarak tüm dünyada görev yapan ve arama sonuçlarını daha kaliteli hale getirmek için çalışan yüksek düzeyde eğitilmiş üçüncü taraf Kalite Değerlendiriciler’i bulunmaktadır. Bu kişiler, Google’a geri bildirimler sağlar ve hangi değişikliklerin arama sonuçlarını daha yararlı hale getirdiğini anlamaya yardımcı olmaktadır. Google, değerlendiricilerden gelen yanıtlardan yararlanır, ancak bu yanıtlar arama sonuçlarında sitelerin sıralanışını doğrudan etkilememektedir.

google-kalite-degerlendiriciler
Google’ın “Kalite Değerlendiriciler Arama sonuçlarımızı nasıl iyileştiriyor?” başlıklı makalesinde Arama Kalitesi Değerlendiricileri hakkında bilgi verilmektedir.

Aşağıda E-A-T kavramının temeli olan Uzmanlık, Otoriterlik ve Güvenirlik faktörlerine dair detayları inceleyebilirsiniz;

  1. Uzmanlık: Uzmanlık konusunda Google’ın güven kazanması için sitenizdeki bir içeriği yazan kişi, konuya gerçekten hakim olan bir uzman olmalıdır.
  2. Otoriterlik: Otoriterlik kazanmak için sitenize gelen bağlantılar veya markanızdan bahsedilen makaleler güvenilir kaynaklardan olmalıdır.
  3. Güvenilirlik: Google’ın gözünde güvenirlik kazanmak için Hakkımızda, Künye, Gizlilik Politikası, İletişim gibi bilgiler mevcut olmalıdır ve kullanıcılar bu bilgilere kolayca erişmelidir.

Google’ın 2015 yılında herkesin erişimine sunduğu Arama Kalitesi Değerlendiricileri kılavuzunda “Your Money or Your Life (YMYL) Pages” başlığı altında YMYL kapsamına dahil olan sitelere dair örnekler verilmiştir. Google’ın “Search Quality Evaluator Guidelines (Arama Kalitesi Değerlendiricileri)” adlı bilgilendirici kılavuzuna aşağıdaki bağlantıya tıklayarak erişebilirsiniz;

ymyl-pages-google
Google’ın sunduğu kılavuzda yer alan “Your Money or Your Life (YMYL) Pages” bölümü.

Google’ın sunduğu dökümanda YMYL sayfalarına örnek olarak verdiği siteler arasında;

  • Haber siteleri,
  • Alışveriş/E-Ticaret siteleri,
  • Döviz gibi para çevirmeye yönelik siteler,
  • Finans siteleri,
  • Yatırım siteleri,
  • Hükümet siteleri,
  • Kamu siteleri,
  • Yasal bilgilendirme siteleri,
  • Ebeveyn olmaya yönelik bilgilendirmeler veren siteler,
  • Sağlık siteleri,

yer almaktadır.

Google E-A-T Kavramına Yönelik Optimizasyon Önerileri

Siz de özellikle sağlık ve finans gibi “Your money, your life (YMYL)” kategorisine dahil bir internet sitesine sahipseniz, E-A-T kavramına uyumlu olmak ve Google’ın gözünde güvenilirlik ve değer kazanmak için aşağıdaki hamleleri mutlaka SEO stratejinize dahil etmelisiniz;

  1. Kullanıcıların güvenini kazanmak için sektörünüze, pazarınıza veya ticaretinize uyumlu olacak şekilde profesyonel belgelerinizi yayımlayın,
  2. Alakalı, doğruluğu kontrol edilen ve gerçekliğe sahip içerikler sunun,
  3. İçeriklerinizi güncel tutun,
  4. Müşterilerinizden değerlendirme ve yorumlar alın,
  5. Mümkünse bir Vikipedi sayfası edinin,
  6. Hakkımızda, Ekip veya Künye gibi sayfalarınızın olduğuna, erişilebilirliğine ve içeriklerinin yeterli olduğuna dikkat edin,
  7. Gizlilik Politikası, KVKK Bilgilendirme Metni ve Çerez Politikası gibi sayfalarınız mutlaka olmalı,
  8. Başta sektörünüzle ilgili olan sitelere ve haber ajansları gibi kitlelerin güvendiği platformlara yönelik PR çalışması uygulayın,
  9. Forum gibi kullanıcıların tartışıp fikir alışverişi yaptığı platformlarda varlığınız mutlaka olmalı,
  10. Web siteniz mutlaka HTTPS protokolünde çalışmalı ve güven sunmalı,
  11. İçeriklerinizde yazar adları veya yazar profili mutlaka yer almalı,
  12. İnsanların sizinle kolay iletişime geçebilmesi için iletişim kanallarınız erişilebilir olmalı,
  13. İçeriğinizden .gov ve .edu gibi otoriter sitelere bağlantılar verin,
  14. Otomatik oluşturulan (RSS vb.) içeriklerden kaçının,
  15. İçerik başlıklarınızda veya içeriklerinizde tıklama avcılığı (clickbait) yapmayın,
  16. Başka bir yerden alınmış kopya içerikleri kullanmayın.

E-A-T Kavramı SEO Performansını Nasıl Etkiler?

Her ne kadar Google’ın açıklamasından yola çıkarak E-A-T kavramının bir sitenin arama sonuçlarındaki sıralamasını etkilemediğini bilsek de, dolaylı yoldan Arama Kalitesi Değerlendiricileri üzerinden etkisi bulunmaktadır. Kullanıcıların güvenle gezinerek içeriğinizi tüketmesi, insanların markanıza/internet sitenize güvenmesi ve tüm internette sizinle ilgili olumlu yorumların yapılması E-A-T kavramına uyumlu olmanıza katkıda bulunacaktır. Devamında da Google’ın Arama Kalitesi Değerlendiricileri tarafından sitenizle ilgili olumlu oyların verilmesi, Google’ın bu geri bildirimleri arama sonuç sayfasını şekillendirirken kullanmasını sağlayacaktır.

Yani özetle, E-A-T terimine uyumlu olarak doğrudan sıralamanızda yükselme gerçekleşmez ve kısa vadede bunun bir sonucunu almanız pek mümkün olmaz. Fakat uzun vadede sitenizin ve markanızın güvenilirlik kazanmasıyla birlikte Google tarafından ödüllendirilmeniz oldukça mümkündür. Özellikle son algoritma güncellemelerine baktığımızda, her şeyden daha çok ön plana çıkan faktör E-A-T konusudur.

 

 

Dijital Pazarlama Ajansı olarak, markanızın başarılı bir büyüme yolculuğuna çıkması için Boosmart’ın eşsiz pazarlama zekası çözümlerini sunuyoruz. İşletmenizin hedeflerini ve ihtiyaçlarını anlayarak, özelleştirilmiş pazarlama stratejileri oluşturmak için gelişmiş teknolojileri kullanıyoruz.
Boosmart’ın pazarlama zekası çözümleri, markanızın dijital varlığını optimize etmek, hedef kitlenizi daha iyi anlamak ve etkili bir şekilde pazarlama faaliyetlerinizi yönetmek için tasarlanmıştır. Sektördeki en son trendleri takip ediyor ve veri analitiği, yapay zeka ve otomasyon gibi güçlü araçları kullanarak markanızın büyümesini destekliyoruz.

YouTube kanalımıza abone olun;

https://www.youtube.com/c/boosmart

Instagram hesabımızı takip edin;

https://www.instagram.com/boosmartcom/

Telegram kanalımıza abone olun;

https://t.me/boosmart