Domain değişikliği gerektiren migrasyon süreçleri için SEO açısından oldukça dikkatli davranmayı gerektiren kritik ve sancılı bir süreç diyebiliriz. Ciddi trafik düşüşlerine ve pozisyon kayıplarına yol açabilecek kritik hataların yapılma ihtimalinin yüksek olduğu bu süreçte, nelere dikkat etmeniz gerektiğini bu rehberde derledim. SEO’ya uygun olacak şekilde URL yapısının değiştiği ve değişmediği senaryolarda domain değişikliği yapmak için dikkat etmeniz gerekenler yazının devamında…
İçindekiler
Trafik Kaybetmeden SEO’ya Uygun Domain Değiştirme Rehberi
Trafik kaybı yaşamadan ve SEO performansında olumsuz bir durum yaşamadan domain değiştirmek için her adımda kontrollü ve dikkatli aşama kaydetmek oldukça önemli. SEO performansında kayıp yaşamamak için birçok kontrolün yapılması ve gerektiği durumlarda da doğru müdahelelerin yapılması gerekmektedir. Domain değişikliği sürecinde URL yapısının değişip değişmeyeceği konusu, bu süreci şekillendiren ilk önemli maddemiz. Yazının kalan bölümünde hem URL yapısının değişeceği hem de değişmeyeceği senaryolara ilişkin yapılması gereken kontroller ve çalışmalar yer almakta.
Test / Demo Ortamı Hazırlanması
Yeni alan adınıza geçmeden önce her şeyin doğru bir şekilde çalıştığının kontrolünü daha doğru şekilde yapmak için bir test / demo ortamı hazırlamanızda fayda var. Test ortamınızda yeni alan adınızla geçişle birlikte problem yaşayabileceğiniz noktaları daha erkenden tespit etmek ve daha hızlı çözüm sağlamak için bir konfor alanı olarak düşünebilirsiniz.
Test ortamınızı kullanmaya başlamadan önce, bu ortamın Googlebot erişimine kapatılması için aşağıdaki robots.txt komutlarını test ortamınızda kullanmanız oldukça önemli;
User-agent: *
Disallow: /
Yukarıdaki kod, tüm botların sitenizdeki sayfalara erişimini engeller. Kodda “User-agent: *” olan bölüm, bir sonraki satırdan itibaren yazılacak komutların tüm botları kapsayacağını belirtir. İkinci satırda yer alan “Disallow: /” komutu ise hiçbir sayfaya tarama erişimi verilmediğini botlara bildirmektedir. Bu sayede test ortamınız tüm botların taramasına kapalı olacak.
Robots.txt engellemesinden hariç olarak test ortamınızdaki sayfalarınızın indekslenmesinin önüne geçmek için sayfalarınızda <head> etiketi içerisinde olacak şekilde aşağıdaki gibi “noindex” kodunu yerleştirmeniz gerekir;
<meta name=”robots” content=”noindex” />
Böylece arama motoru botları sayfanızı tarasa da noindex etiketi ile birlikte sayfayı indekslemeyecek.
URL Yönlendirmelerinin Yapılması
URL Yapısı Değişecekse: URL Eşleştirme ve 301 Yönlendirme Listesi Hazırlanması
Eğer domain değişikliği operasyonunuzda URL yapısı da değişecekse, kontrol etmeniz gereken ekstradan birkaç maddeniz daha olacak demektir. Özellikle eski URL’lerinizi yeni yapıdaki URL’lerinize yönlendirebilmeniz, bu sürecin en önemli maddeleri arasında. Zira eski URL’leriniz Googlebot tarafından taranmaya devam ediyor ve Google’da indexli durumda. Bu sebepten dolayı Google üzerinden sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ve elbette Googlebot’un 404 sayfalarıyla karşılaşmaması için eski URL’lerinizi yeni yapıdaki tam karşılığına “301 kalıcı yönlendirme” ile yönlendirmeniz büyük önem arz ediyor.
Bu çalışmaya başlamadan önce, mevcut sitenizi bir SEO Crawler’ı yardımıyla (Screaming Frog SEO Spider, DeepCrawl, OnCrawl, JetOctopus vb.) Analytics ve Search Console bağlı olacak şekilde, en az 2 yıllık zaman dilimi ayarlanmış olarak taramanız gerekmekte. Tarama sonucunda, sitenizde son 2 yılda en az 1 Impression elde etmiş tüm sayfaların URL’lerine sahip olacaksınız. Bu da URL eşleştirmesi yaparken herhangi bir URL’i gözünüzden kaçırma ihtimalinizi düşürecek.
İkinci aşamada, yeni sitenizin demo/test ortamını yine bir SEO Crawler’ı yardımıyla taramanız gerekmekte. Böylece yeni URL yapısını kullanacak olan tüm URL’lerinizi elde etmiş olacaksınız. Mevcut sitenizdeki eski URL’lerinizi nereye yönlendireceğinizi belirlerken, test/demo ortamınızdaki URL’lere sahip olmanız oldukça önemli.
Son olarak da eski URL – yeni URL olacak şekilde mevcut sayfa URL’lerinizi yeni yapıdaki URL’lerinizle eşleştirmeniz gerekiyor. En temel olarak Excel üzerinden yapacağınız formülasyonlarla birlikte eski ve yeni URL’lerinizi kolayca eşleştirebilirsiniz. Bazı durumlarda eski ve yeni sayfalarınız arasında bulacağınız bir bağlantı da URL eşleştirme sürecini kolaylaştırmaktadır. Örneğin iki ürün sayfası arasındaki SKU kodlarının uyuşması gibi durumlarda SKU kodlarını scrape ederek URL’lerinizi eşleştirebilirsiniz.
URL Yapısı Değişmeyecekse: Htaccess Üzerinden Wildcard Yönlendirmenin Yapılması
URL yapısının değişmediği migrasyon sürecinde en azından URL yönlendirmeleri çok daha kolay yapılabilmektedir. Apache sunucular için kullanılan bir yapılandırma dosyası olan .htaccess dosyasına eklenecek bir kod ile tüm URL’lerinizi yeni domainine yönlendirecek şekilde toplu bir işlem yapabilirsiniz.
Aşağıdaki kodu veya buna benzer olarak işlev gören diğer kodları kullanarak .htaccess dosyanız üzerinden mevcut domaininizdeki tüm URL’lerinizi yeni domaininizdeki URL’lerinize yönlenecek şekilde yönlendirme yapabilirsiniz;
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^olddomain.com$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.olddomain.com$
RewriteRule (.*)$ http://www.newdomain.com/$1 [R=301,L]
</IfModule>
Redirect Chain (Yönlendirme Zinciri) Kontrolleri
Alan adı değişikliğinde özellikle URL yapısının değiştiği senaryoda yapılan yönlendirmelerde hata yapma durumunda bir URL’in birden fazla adrese peş peşe 301/302 şeklinde yönlenmesi olasıdır.
Bu sebepten dolayı yeni alan adına geçişte yapılan yönlendirmeler mutlaka kontrol edilmeli ve yönlendirme zincirinin tespit edildiği URL’lerin tek bir yönlendirmeyle hedef URL’e yönlenmesi sağlanmalı. Aksi durumda SEO açısından doğru bir yönlendirme uygulanmamış olacaktır. Ayrıca tarama kolaylığı açısından da yönlendirmelerin tek bir yönlendirme olacak şekilde kurgulanması daha sağlıklıdır.
Redirect Loop (Yönlendirme Döngüsü) Kontrolleri
URL yönlendirme işleminde dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da sitenizdeki URL’lerinizde bir redirect loop yani yönlendirme döngüsü durumunun olup olmadığını kontrol etmektir. Hatalı bir yönlendirme kurgusunda meydana gelebilecek bir yönlendirme döngüsünde herhangi bir URL’iniz sürekli olarak kendine 301 yönlendirme yapabilir.
Bu durumda Googlebot, yönlendirme döngüsüne takılan sayfanızı tarayamayacağı için indeksleme de gerçekleşmeyecek. Bu da özellikle önemli URL’lerinizin indekslenmemesi gibi ciddi bir probleme yol açabilir.
WWW / Non-WWW Protokolü Kontrolü
WWW veya Non-WWW protokolleri arasındaki mevcut kullanımınız yeni alan adınızda değişecekse, birçok değişikliği bu doğrultuda yapmanız gerekir. URL yönlendirmesi için 301 yönlendirme listesi hazırlanması, Canonical URL’lerinin hazırlanması, site haritası URL’lerinin hazırlanması ve site içi bağlantıların kurgulanması gibi konularda WWW veya Non-WWW olarak yaptığınız tercihe göre hareket etmeniz gerekmektedir.
Aksi durumda örneğin siteniz WWW protokolünde çalışırken, diğer tüm konularda Non-WWW formatında URL’ler kullanılır ve bu da SEO performansınız açısından dezavantaj yaşamanıza sebep olur.
HTTP / HTTPS Kontrolü
Yeni alan adınıza geçişte, tüm URL’lerinizin HTTPS protokolünde çalıştığından emin olmalısınız. Siteniz HTTPS olarak çalışırken içeride bulunan HTTP’li bağlantılar, tarama bütçenizin verimsiz kullanılmasına ve Googlebot tarafından gerçekleştirilen taramada Googlebot’un ekstradan bir yönlendirmeyle karşılaşmasına sebep olur.
Bu durumda Googlebot’un sitenizi taraması zorlaşır ve sayfalar arasındaki gezinme süresi uzar. Ayrıca tarama bütçeniz de bu durumdan olumsuz etkileneceği için gün içerisinde daha az sayıda sayfanızın taranması sorunuyla karşı karşıya kalmanız mümkündür. Bu sebepten dolayı sitenizdeki tüm URL’lerin HTTPS olarak çalıştığından ve sayfalarınıza giden her türdeki (Hyperlink, Canonical, Hreflang URL vb.) tüm iç bağlantıların da yine HTTPS olarak kullanıldığından emin olmanız gerekir.
Canonical Etiketleri Kontrolü
İndekslenebilirlik konusunda oldukça önemli bir konu olan Canonical etiketi, siteniz için gerçekleştireceğiniz domain değişikliği sürecinde de dikkatlice kontrol etmeniz gereken başka bir noktadır. Bilindiği üzere Canonical etiketi, Googlebot’a bir sayfanın geçerli ve kaale alınması gereken URL versiyonunu belirten önemli bir etikettir. Canonical etiketi kurgularının yanlış uygulanması durumunda önemli indekslenebilirlik sorunlarıyla karşı karşıya kalma tehlikesi mevcuttur.
Bu sebepten dolayı, yeni alan adınıza geçiş sürecinde sayfalarınızın sorunsuz şekilde indekslenebilmesi için sayfalarınızın Canonical etiketinde yer alan Canonical URL’inin doğru olduğunu bir kere daha kontrol etmenizde fayda var.
Robots.txt Dosyası Komutlarının Kontrolü
Robots.txt dosyanızda kullandığınız komutlar, doğru kullanılmadığında taranabilirlik problemleri yaşamanıza sebep olur. Bu durumdan dolayı Robots.txt dosyanızda yer alan izin verme ve engelleme komutlarını gözden geçirmenizde fayda var.
Özellikle de test/demo ortamınızda yer alan bir Robots.txt dosyasını kullanacaksanız, içerisinde site genelini etkileyecek bir tarama komutunun olup olmadını kontrol etmeniz gerekir. Çoğu zaman geçiş süreçlerinde Robots.txt dosyası içerisindeki komutların güncellenmesi unutulur ve ciddi taranabilirlik problemleriyle karşı karşıya kalınır.
Site Haritası URL’lerinin Kontrolü
Yeni alan adınıza geçiş sürecinde kontrol etmeniz gereken bir diğer konu da site haritalarınızdaki URL’lerdir. Site haritalarınızın barındırdığı URL’lerin yeni alan adınızı içerecek şekilde güncellenmesi, yeni sayfa URL’lerinizin keşfedilmesini ve taranmasını kolaylaştırmak için ek bir avantajdır.
Kullandığınız tüm site haritalarında (görsel URL’lerinin değişmesi durumunda görsel URL’leri de güncellenecek şekilde) eski URL’lerinizi yeni URL’lerinizle değiştirmeniz geçiş aşamasında yapmanız gereken bir diğer maddedir.
Site İçi Bağlantıların Güncellenmesi
Alan adınızın değiştiği bir geçiş senaryosunda, site içerisindeki bağlantılarınızın da yeni URL’leriniz olacak şekilde güncellenmesi SEO açısından atlanmaması gereken bir konudur. Site içerisindeki iç bağlantıların yeni alan adınız olacak şekilde güncellenmesi, Googlebot tarafından sorunsuz bir tarama gerçekleştirilmesi için önemlidir.
Yeni sayfalarınız arasında bir dahili bağlantı kurgusunun kurulmasıyla birlikte Googlebot’un sayfalarınız arasında geçiş yaparak tarama gerçekleştirebilmesi kolaylaşacaktır. Ayrıca yeni sayfalarınızın daha hızlı indekslenmesi için site içi bağlantıları kullanmak oldukça avantaj yaratan bir konudur.
Noindex Etiket Kontrolü
Yeni sitenizin test/demo ortamında canlıya geçiş öncesinde sayfalarınızda “noindex” etiketi bulunuyor olabilir. Sayfalarınızda canlıya geçiş itibarıyla bir “noindex” etiketi kalmaması için genel bir kontrol yapılmalıdır.
Hem tüm sayfalarınızın hem de özellikle yüksek görüntüleme ve tıklama sahibi sayfalarınızın indekslenme sorunu yaşamaması adına yeni alan adınızla canlıya geçiş sürecinde sayfalarınızda herhangi bir “noindex” etiketi kalmaması gerekmektedir. Sayfalarınızda “noindex” etiketinin unutulması durumunda yeni alan adınızda kritik indekslenme sorunlarıyla karşı karşıya kalmanız olasıdır.
Search Console Adres Değişikliği Bildirimi
Alan adınızın değişmesiyle birlikte her ne kadar 301 yönlendirmelerinizi uygulasanız da Search Console üzerinden de Google’a bu değişikliği bildirmeniz gerekmektedir. Hem Google’ın domain değişikliğini tam olarak anlaması hem de sahip olduğunuz backlinklerin yarattığı otoritenin yeni alan adınıza aktarılması için mutlaka Search Console’daki adres değişikliği işlemi yapılmalıdır.
Adres değişikliği yapmadan önce, yeni alan adınız için de Search Console hesabınızı oluşturmanız ve Search Console doğrulamasını tamamlamanız gerekmektedir. Eski sitenizin Search Console mülkünde adres değişikliği bildirimi yapmak için ilk olarak Ayarlar > Adres Değişikliği adımlarını izleyerek Adres Değişikliği sayfasına ulaşabilirsiniz. Bu ekranda karşınıza gelen “Google’ı Güncelle (önerilen)” bölümünde yer alan “Yeni site seçin” kısmından yeni alan adınızın Search Console mülkünü seçmeniz gerekmekte. Son olarak da “Doğrula ve Güncelle” butonuna basarak adres değişikliği işlemini başlatabilirsiniz.
Adres değişikliği işlemini başlattığınızda Google ilk olarak 301 yönlendirmelerin doğru şekilde çalışıp çalışmadığını birkaç URL üzerinde kontrol eder ve bir sorun olmaması durumunda da işlem başlar. Google’ın yaptığınız adres değişikliği işlemini tam olarak tamamlaması 180 günü bulabilir. Bu süre, sahip olduğunuz URL miktarıyla ilgili olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Google Analytics ve Diğer İzleme Kodlarının Kontrolü
Yeni alan adınıza geçişle birlikte sitenizde herhangi bir izleme ve takip sorunu yaşamamak adına Google Analytics kodunuzun ve varsa kullandığınız diğer tool’ların izleme kodlarının eklendiğini ve doğru şekilde tetiklendiğini kontrol etmeniz gerekir. Bu sayede yeni alan adınızdaki tüm izleme metriklerinin sorunsuz şekilde takip etmeye devam edebilirsiniz.
Ayrıca, Analytics hesabınızın ayarlarında yer alan varsayılan URL bölümünü de yeni domaininiz olacak şekilde güncellemeniz de gerekmektedir. Bu sayede Analytics’teki mevcut görünümünüzü yeni alan adınızla kullanmaya devam edebilecek ve eski verilerinizi de aynı ekranlar üzerinde görüntüleyebileceksiniz.
Hreflang Etiketleri Kontrolü
Eğer siteniz çok dilli bir yapıdaysa, hreflang etiketleri içerisindeki URL’lerin de güncellenmesi gerekmektedir. Farklı dillerde karşılıklı olarak kullanılan hreflang alternate etiketlerindeki URL’lerinizi yeni alan adınız olacak şekilde güncelleyerek bölge ve dil hedeflemelerinizi doğru şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.
Hreflang alternate etiketindeki URL’lerin güncellenmemesi durumunda bölge ve dil odaklı yaptığınız hedeflemeler Google’da doğru şekilde gösterim almayacak ve doğru hedef kitleye erişim sağlayamayacaksınız.
Mevcut Backlinklerin Güncellenme Süreci
Alan adı değişikliğinizle birlikte şimdiye kadar mevcut sitenizde sahip olduğunuz backlinklerin de güncellenmesini sağlayarak aldığınız etkiyi yeni alan adınız için de devam ettirebilirsiniz. Her ne kadar 301 yönlendirme uyguladığınızdan dolayı backlinklerin sağladığı otorite gücünü yeni alan adınıza aktarıyor olsanız da, backlinklerinizdeki URL’lerin yeni alan adınız olacak şekilde güncellenmesi bu etkiyi daha hızlı ve daha verimli görmenize yardımcı olacaktır.
Bu yüzden, özellikle yüksek kaliteli ve otoriteli kaynaklardan gelen backlinklerinizin yeni alan adınızı hedefleyecek şekilde güncellenmesini sağlamak için site sahipleriyle iletişime geçmeniz ve backlinklerinizi güncelletmeniz yararınıza olacaktır.
Server Loglarının İncelenmesi
Eski sitenizde uyguladığınız 301 yönlendirmelerin ve yeni alan adınızdaki URL’lerinizin Googlebot tarafından taranabilir durumda olduğunun net kontrolünü yapmak için sunucu loglarını incelemeniz en sağlıklı yoldur.
Eski sitenizin sunucusundaki erişim logları üzerinden Googlebot’u filtreleyerek yönlendirmelerin Googlebot tarafından taranabildiğini teyitleyebilirsiniz. Ayrıca yeni sitenizin sunucusundaki erişim loglarından da Googlebot’un size yüksek Impression ve Click kazandıran ve arama sonuçlarında pozisyonu iyi olan URL’lerinizin sorunsuz bir şekilde tarayıp tarayamadığını kontrol edebilir ve günlük olarak takip edebilirsiniz.