Lokal SEO 19 Ağustos 2021

Yerel SEO (Lokal SEO) Rehberi: Performansınızı 12 Adımda Optimize Edin

Anıl Zengin

Yerel SEO ya da Lokal SEO, kullanıcıların yaptığı yerel arama sorgularında görünür olabilmek için yapılan optimizasyonların tamamını ifade eden bir terimdir. Özellikle işletmelerin internet sitelerini ve Google My Business işletme kayıtlarını yerel SEO (lokal SEO) için optimize etmesi, insanların gerçek hayatta işletmeyi ziyaret etmesine veya işletmenin sunduğu hizmetlere ya da direkt olarak işletmeye daha kolay ulaşmasına yardımcı olur.

Bilindiği üzere SEO, internet sitenizin Google aramalarından ziyaretçi kazanması ve milyonlarca yeni kullanıcının işletmenizi keşfetmesi için uygulayabileceğiniz başlıca pazarlama çalışmalarındandır. Yerel SEO (Lokal SEO) ise işletmenizin yer aldığı veya hizmet sunduğunuz bölgede insanların sizi daha kolay bulmasını ve işletmenizi keşfetmenizi sağlayan optimizasyonlardır. Özellikle COVID-19 sürecinde insanların bölgesel bazda yerel aramaları her zamankinden daha çok kullanmasıyla işletmeler için yerel SEO konusu daha da önem kazanmıştır. Bir veya birden fazla bölgeye hizmet veren işletmeler, Google’da lokal kelimelerden oluşan ifadeleri kullanarak arama yapan kullanıcılara ulaşmak ve karşılarına çıkmak için yerel SEO çalışmalarına önem vermelidir.

Yerel SEO İşletmeler İçin Neden Önemli?

Lokal sonuçlar üzerinden kullanıcıları hedeflemek, SEO’da 2021 yılında ve önümüzdeki tüm dönemlerde aktif olarak önemli verilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Lokal sonuçlar, kullanıcıların bulunduğu bölgede aradığı bir şeyi bulmasına ciddi oranda yardımcı oluyor. Özellikle işletmeler, etkinlikler ve buna benzer oluşumların daha fazla kullanıcı tarafından ziyaret edilmesi için SEO stratejisinde lokal SEO’ya yer verilmesi kritik bir hale geldi.

Chat Meter tarafından aktarılan bilgilere göre, son iki yılda kullanıcıların yaptığı aramalarda “yakınımdaki” ve “bu gece / bugün” gibi ifadelerin kullanım oranı %900 artış gösterdi. Ayrıca, “açık + şimdi + yakınımdaki” gibi ifadeler içeren mobil aramalar da %200 oranında arttı. Genel olarak bakıldığında ise Google’da yapılan tüm aramaların %46’sı lokal ifadeler içeren arama sorgularından oluşuyor.

lokal-seo-aranma-artislari

Öte yandan 2020 yılına baktığımızda, COVID-19 pandemisiyle geçen bir yıldı ve kullanıcıların alışkanlıkları ile davranışları ciddi oranda değişiklik gösterdi. Pandemiden dolayı alınan tedbirlerle insanların hem kısa hem de uzun mesafeli seyahatleri kısıtlandı ve karantina nedeniyle de tüketiciler alışverişlerini ve ticaretlerini kendilerine en yakın noktalardan/işletmelerden yapmak zorunda kaldı. Durum böyleyken de işletmeler için yukarıda bahsedilen örneklerde olduğu gibi lokal ifadeler içeren arama sorguları üzerinden keşfedilmenin önemi çok fazla arttı.

Yerel SEO (Lokal SEO) Hakkında Önemli 16 İstatistik

  1. Tüm Google aramalarının %46’sı yerel bilgi aramalarından oluşuyor. (Kaynak: GoGulf)
  2. Yerel arama yapan tüketicilerin %72’si, 5 mil içerisindeki bir işletmeyi ziyaret etti. (Kaynak: HubSpot Marketing Statistics)
  3. İnsanların %97’si yerel bir şirket hakkında online olarak yaptığı araştırmalarda başka herhangi bir kaynaktan daha fazlasını öğreniyor. (Kaynak: SEO Tribunal)
  4. Bir mobil cihazdan yapılan yerel işletme aramalarının %88’i, 24 saat içinde işletmenin aranması veya ziyaret edilmesiyle sonuçlanıyor. (Kaynak: Nektafi)
  5. Mobil arama yapan kullanıcıların %61’inin, mobil uyumlu bir siteye sahip olmaları durumunda yerel bir işletmeyle iletişim kurma olasılığı daha yüksek. (Kaynak: HubSpot Marketing Statistics)
  6. 2021 yılına kadar mobil cihazlar yerel satışlarda 1,4 trilyon dolardan fazlasını etkileyecek. (Kaynak: Forrester)
  7. Akıllı telefonlardan yapılan yerel aramaların %18’i bir gün içinde satın almayla sonuçlanırken, yerel olmayan aramaların yalnızca %7’si satışla sonuçlandı. (Kaynak: Think with Google)
  8. Konuma dayalı mobil aramaların %78’i çevrimdışı satın alma ile sonuçlanıyor. (Kaynak: SEO Tribunal)
  9. “Yakınımda” veya “bana yakın, en yakın” türündeki aramalar iki yılda %900’den fazla arttı. (Kaynak: Chat Meter)
  10. Bilgisayar veya tablet kullanıcılarının %72’si ve akıllı telefon kullanıcılarının %67’si şehirlerine veya posta kodlarına göre özelleştirilmiş reklamlar görmek istiyor. (Kaynak: Think with Google)
  11. Mobil cihazlarda lokasyona dayalı özelleştirilmiş kuponları kullanmak, mobilden elde edilen gelirde %9916’lık bir artışa yol açabilir. (Kaynak: WordStream)
  12. Yerel aramalar, zamanın %28’inde satın almayla sonuçlanır. (Kaynak: Joel House Search Media)
  13. Arama sonucu bilgileri, tüketicilerin %70’ini fiziksel bir mağazaya gönderiyor. (Kaynak: Joel House Search Media)
  14. Arama yapanların %92’si, yerel arama sonuçlarının ilk sayfasında işletmeleri seçiyor. (Kaynak: SEO Expert)
  15. Küresel perakende e-ticaret satışları 2021 yılına kadar 4,5 trilyon dolara ulaşacak. (Kaynak: HubSpot Marketing Statistics)
  16. 5 tüketiciden 4’ü yerel bilgileri bulmak için arama motorlarını kullanıyor. (Kaynak: Think with Google)

Yerel SEO (Lokal SEO) Performansınızı Artıracak 12 Hamle 

SEO çalışmalarınız dahilinde yerel SEO çalışmalarınızı da uygulayarak işletmenizin bulunduğu veya hizmet verdiğiniz bölgelerde daha fazla kullanıcıya ulaşabilir, insanların işletmenizi keşfetmesine ve ziyaret etmesine olanak sağlayabilirsiniz. Peki yerel SEO (lokal SEO) çalışmaları kapsamında neler uygulamalısınız? Hazırladığımız bu içerikte yerel SEO performansınızı üst düzeye çıkarmak ve insanların bölgesel olarak işletmenizi keşfetmelerini sağlamak için yapmanız gerekenleri, tavsiyelerimizi ve bazı ipuçlarını listeledik;

İşletmenizi Google My Business’a Kaydedin 

İşletmeniz için hemen bir Google My Business hesabı oluşturun. Günümüzde neredeyse tüm işletmelerin yer aldığı My Business’ta işletmenizin bulunması yerel SEO performansınızı artırmak için yapabileceğiniz en önemli hamlelerden. İşletme kaydından hariç olarak işletmenizin My Business profilini zenginleştirmek için sizden istenen tüm bilgileri girin.

google-my-business

Google’a işletmeniz hakkında vereceğiniz her bilgi önemli bir değerdir. Lokal aramalarda arama sonuçlarında daha fazla görünürlük elde etmek için My Business panelinde Google’ın önerdiği tüm bilgilerinizi doldurarak profil doluluğunuzu %100 seviyesine yükseltin. Ayrıca yine My Business panelinizde dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de işletmeniz için seçeceğiniz kategoridir. İşletmeniz hangi kategoriye uygunsa o kategoriyi seçerek kaydedin. Ayrıca ürünlerinizi, sunduğunuz hizmetleri ve hizmet verdiğiniz çalışma saatlerini doğru bir şekilde eklemeyi unutmayın.

Yandex Haritalar ve Apple Haritalar’a İşletmenizi Kaydedin

Yukarıda bahsettiğimiz Google My Business’tan hariç olarak kullanıcıların aktif olarak kullandığı ve Google’ın da değer verdiği diğer platformlar olan Yandex Haritalar’a ve Apple Haritalar’a işletmenizi mutlaka kaydedin. İşletmenizi kaydederken işletme adınızın, telefon numaranızın ve adresinizin doğru olduğundan emin olun. Ayrıca kaydettiğiniz adresin haritada doğru yeri işaret ettiğini de ayrıca kontrol edin. Böylece Yandex Haritalar ve Apple Haritalar kullanan kullanıcılara da erişebilecek ve insanların bu platformlar üzerinden de işletmenizi keşfetmesine ve bulmasına olanak sunacaksınız.

NAP (Name, Address, Phone) Bilgilerinin Tutarlı Olmasına Dikkat Edin

Yerel SEO konusunda işletmeler için bir numaralı sorun NAP (Name, Address, Phone) bilgilerindeki tutarsızlıktır. İşletmenizin İsim, Adres ve Telefon bilgilerinin internet sitenizde görünür alanlarda doğru bir şekilde yer alması çok önemlidir. İşletme bilgilerinizin doğruluğu ve kolay bulunabilirliği, hem arama motorlarının hakkınızda ihtiyaç duyduğu verileri elde etmesinde hem de insanların işletmenizle ilgili bilgileri hızlıca keşfedebilmesinde önemli rol oynar.

NAP-bilgilerinin-tutarli-olmasi-yerel-seo-1

Bu yüzden yerel SEO performansınızda önemli bir yere sahip olan NAP konusuna uyum sağlamak için internet sitenizde, Google My Business’ta, Yandex Haritalar’da, Apple Haritalar’da ve Foursquare gibi platformlarda işletmenizin adının, adresinin, konumunun ve telefon numarasının doğru ve tutarlı olması gerekmektedir.

LocalBusiness Yapısal Veri İşaretlemesi’ni Kullanın

İnternet sitenize işletmenizle ilgili bilgileri içeren LocalBusiness Yapısal Veri İşaretlemesi’ni mutlaka ekleyin. Bu işaretleme kapsamında işletmenizin adresi, bulunduğu bölge ve telefon gibi çeşitli bilgileri ekleyin. Aynı şekilde çalışma saatlerini, varsa departmanları ve varsa menünüzün yer aldığı bir URL’i işaretlemeye dahil edin. Google bu sayede işletmenizle ilgili sunduğunuz verileri işleyecek ve kullanıcıların yaptığı bölgesel nitelikli aramalarda (örneğin “İstanbul’daki en iyi kafeler” gibi) işletmenizi bilgi kartı gibi gösterecek.

LocalBusiness işaretlemesi için örnek bir kullanım:

<script type=”application/ld+json”>
{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “Restaurant”,
“image”: [
“https://example.com/photos/1×1/photo.jpg”,
“https://example.com/photos/4×3/photo.jpg”,
“https://example.com/photos/16×9/photo.jpg”
],
“@id”: “http://davessteakhouse.example.com”,
“name”: “Dave’s Steak House”,
“address”: {
“@type”: “PostalAddress”,
“streetAddress”: “148 W 51st St”,
“addressLocality”: “New York”,
“addressRegion”: “NY”,
“postalCode”: “10019”,
“addressCountry”: “US”
},
“review”: {
“@type”: “Review”,
“reviewRating”: {
“@type”: “Rating”,
“ratingValue”: “4”,
“bestRating”: “5”
},
“author”: {
“@type”: “Person”,
“name”: “Lillian Ruiz”
}
},
“geo”: {
“@type”: “GeoCoordinates”,
“latitude”: 40.761293,
“longitude”: -73.982294
},
“url”: “http://www.example.com/restaurant-locations/manhattan”,
“telephone”: “+12122459600”,
“servesCuisine”: “American”,
“priceRange”: “$$$”,
“openingHoursSpecification”: [
{
“@type”: “OpeningHoursSpecification”,
“dayOfWeek”: [
“Monday”,
“Tuesday”
],
“opens”: “11:30”,
“closes”: “22:00”
},
{
“@type”: “OpeningHoursSpecification”,
“dayOfWeek”: [
“Wednesday”,
“Thursday”,
“Friday”
],
“opens”: “11:30”,
“closes”: “23:00”
},
{
“@type”: “OpeningHoursSpecification”,
“dayOfWeek”: “Saturday”,
“opens”: “16:00”,
“closes”: “23:00”
},
{
“@type”: “OpeningHoursSpecification”,
“dayOfWeek”: “Sunday”,
“opens”: “16:00”,
“closes”: “22:00”
}
],
“menu”: “http://www.example.com/menu”,
“acceptsReservations”: “True”
}
</script>

Yol Tarifi ve Açık Adres Bilgileri Ekleyin

İnsanların işletmenizi daha kolay bulabilmesi için internet sitenizdeki İletişim bölümüne mutlaka yol tarifi ve detaylı adres bilgilerini ekleyin. Bu sayede işletmenizin tam olarak nerede olduğu daha anlaşılır olacak ve ulaşım açısından kullanıcılara kolaylık sağlamış olacaksınız. Her ne kadar direkt olarak lokal SEO ile ilgili bir hamle olmasa da kullanıcılara sağladığınız deneyim açısından dolaylı olarak avantaj sağlayacaktır.

Mobil Cihazlara Tam Uyumluluk Sağlayın

Milyonlarca kullanıcı Google’da arama yaparken akıllı telefonlarını kullanıyor. Mobil cihazların bu kadar çok ön plana çıktığı bir dönemde internet sitenizi mobil cihazlarda sorunsuz ve hızlı bir şekilde çalışması için düzenlemeniz şarttır. Özellikle yerel ifadelerin yer aldığı bir Google araması yapan kullanıcıların neredeyse tamamı bunu mobil cihazlarından yapmakta. Durum böyleyken de internet sitenizin mobil cihazlarla uyumlu ve hızlı çalışması hem yerel SEO hem de tüm sitenizin SEO performansı için gerekli bir durumdur.

Lokal Gelişmelere Yönelik İçerikler Oluşturun

İşletmenizin bulunduğu veya hizmet verdiği bölgelerdeki gelişmelere yönelik içerikler oluşturmak, internet sitenizin yerel SEO performansına ciddi katkıda bulunabilir. Örneğin işletmenizin bulunduğu bölgede düzenlenen bir etkinlikle ilgili internet sitenizde bir içerik yayınlamak, konuyla ilgilenen kullanıcıların sizi keşfetmesine olanak sağlayacaktır. Bu yüzden hem bulunduğunuz hem de hizmet verdiğiniz bölgelerdeki gelişmeleri takip ederek bunlara ayak uydurmak avantaj sağlayacaktır.

İçerik Stratejinize Lokal İfadeleri Dahil Edin

Lokal ifadeler (şehir, ilçe veya mahalle adı gibi) içeren anahtar kelimeleri içerik stratejinize dahil edin. İnsanların bulunduğunuz veya hizmet verdiğiniz bölgeler ve işletme kategorinizle ilgili kullandığı arama sorgularını anahtar kelime olarak belirleyin ve içerik oluştururken bu sorgulara göre hareket edin. Örneğin işletmeniz araç tamiriyle ilgiliyse, oluşturacağınız içeriklerde “İstanbul araç tamiri, İstanbul oto tamirci, Şişli oto tamir, Şişli araç servisi” gibi anahtar kelimelere yer vermeniz büyük önem arz eder.

lokal-seo-icerik-stratejisi-lokal-kelimeler

Örnekte olduğu gibi benzer anahtar kelimeler kullanarak lokal arama yapan kullanıcıların karşısına çıkmak için içerik stratejinizi bu yönde şekillendirmelisiniz. İçerik başlığında, açıklama metninde, H1 etiketinde, içeriğin kendisinde ve ara başlıklarınızda bu anahtar kelimeleri anlamlı şekilde kullanarak pozisyon elde edebilirsiniz.

Güçlü Bir Backlink Profiline Sahip Olun

İşletmenizin kategorisi her ne olursa olsun, sektörünüzle uyumlu ve hedef kitlenizin yer aldığı diğer internet sitelerinden, forumlardan ve topluluklardan internet sitenize bağlantı edinmek yerel SEO performansınızı üst düzeye çıkarabilecek önemli bir hamledir. İşletmenizle aynı sektörde yayın yapan sitelerle iletişime geçerek sitenize backlink sağlamasını talep edebilirsiniz. Özellikle iletişime geçtiğiniz sitelerin işletme kategorinizle uyumlu bir içeriği varsa, direkt olarak o içerik üzerinden hedeflediğiniz anahtar kelimeleri anchor text olarak kullanarak backlink edinmeniz performansınıza ciddi katkı sağlar.

backlink-ve-anahtar-kelime-siralamalari

Bilindiği üzere edinilen backlink’ler bir sitenin değerinden yararlanmanızı sağlar ve Google’a sitenizin güvenilir olduğuna dair sinyal gönderir. Böylece siteniz için uyguladığınız SEO stratejinizde hedeflediğiniz anahtar kelimelerde pozisyon kazanma şansınız ciddi oranda yükselir. Ayrıca eğer edindiğiniz backlinkler sektörünüzle ilgili sayfalardan ve içeriklerden olursa, ilgili içeriği okuyan kullanıcılar sitenizi de ziyaret edebilir, bu da size ayrıca trafik kazandırır. Ahrefs tarafından yapılan bir araştırmaya göre, incelenen 1.8 milyon sayfanın %90.63’ü Google’dan hiç trafik alamıyor ve detaylı incelendiğinde bu sayfaların hiç backlink’e sahip olmadığı gözlemleniyor.

Kitlenizi İşletme Güncellemelerinizle İlgili Bilgilendirin

Kitlenizi güncel olarak çalışma saatleriniz, hizmet şekliniz ve teslimatlarla ilgili değişiklikler hakkında bilgilendirin. Özellikle COVID-19 pandemisiyle birlikte milyonlarca işletmenin hizmet şekli, çalışma saatleri ve teslimat yollarında zorunlu değişikliklere gitmesiyle bu konu daha da önem kazandı.

my-business-isletme-guncellemeleri

İşletmenizle ilgili tüm değişiklikleri hem Google My Business hem de internet siteniz üzerinden kitlenizle paylaşarak işletmenizi güncel tutun. COVID-19 nedeniyle olan değişiklikler veya işletmenizle ilgili diğer güncellemeleri hedef kitlenizle paylaşarak sunduğunuz hizmetlerle ilgili son durumu onlara bildirin.

my-business-isletme-guncellemeleri-2

Lokal Platformlara İşletmenizi Kaydedin

Bölgenizdeki tanınmış online platformlarda ve global işletme platformlarında yer almanız, daha fazla kişinin sizi keşfetmesi ve markanızın Google gözünde güvenilirlik kazanması için önemlidir. İnternet siteniz için güçlü bir SEO desteği sağlaması ve işletmenizin bilinirliğine katkıda bulunması için aşağıdaki platformlara işletmenizi ekleyerek adres, telefon ve hizmet bilgilerinizi kaydedebilirsiniz;

  • Yelp
  • FourSquare
  • Zomato
  • About Us
  • Angie’s List
  • Bing Places
  • HotFrog
  • Best of the Web

Değerlendirmelerinizi Takip Edin ve Yönetin

Başta Google My Business olmak üzere işletmenizi kaydettiğiniz Foursquare, About Us ve Yelp gibi platformlarda işletmenize insanlar tarafından yapılan yorumları aktif bir şekilde takip etmek işletme itibarınız için çok önemlidir. Bugün bir lokal arama yaptığınızda organik arama sonuçlarından önce My Business işletmeleri karşımıza çıkmakta. Arama sonuçlarındaki My Business alanında görünen işletme puanları, kullanıcıların işletmenin detayına tıklaması için önemli bir etkendir.

My Business’ta ve diğer platformlarda işletmenize gelen olumlu yorumlar ve puanlar işletmenizin itibarı ve güvenirliği için mükemmel sinyallerdir. Öte yandan kullanıcılar tarafından yapılan kötü yorumlar ve verilen düşük puanlar da işletmenizin itibarını zedeler. Hizmetinizden memnun kalmayan insanların işletmenize düşük puan vermesini ve kötü yorum yapmasını engelleyemezsiniz. Fakat olumsuz yorumları takip edip buradaki süreci iyi yöneterek insanların işletmenizle ilgili neden kötü yorum yaptığını öğrenebilir ve onlara yardımcı olabilirsiniz. Moz tarafından yapılan araştırmaya göre yapacağınız bu hamle, Google için olumlu bir sinyaldir.

my-business-isletme-degerlendirmeleri

Müşterilerinizi dinlemek, yaşadıkları olumsuz deneyimi unutturacak aksiyonlarda bulunmak yerel SEO performansınıza doğrudan katkı sağlayacaktır. Hepsinden önce, olumsuz yorum yapan kullanıcılara yanıt vererek onları yeniden kazanmaya çalışmak bile insanların işletmenize bakış açısını değiştirir ve işletmenizi ilk defa gören biri bu çabanızdan etkilenebilir. İşletmenizle olumsuz deneyim yaşayan müşterilerinizi mutlu etmek için vereceğiniz çaba, insanları etkileyecektir.

 

Dijital Pazarlama Ajansı olarak, markanızın başarılı bir büyüme yolculuğuna çıkması için Boosmart’ın eşsiz pazarlama zekası çözümlerini sunuyoruz. İşletmenizin hedeflerini ve ihtiyaçlarını anlayarak, özelleştirilmiş pazarlama stratejileri oluşturmak için gelişmiş teknolojileri kullanıyoruz.
Boosmart’ın pazarlama zekası çözümleri, markanızın dijital varlığını optimize etmek, hedef kitlenizi daha iyi anlamak ve etkili bir şekilde pazarlama faaliyetlerinizi yönetmek için tasarlanmıştır. Sektördeki en son trendleri takip ediyor ve veri analitiği, yapay zeka ve otomasyon gibi güçlü araçları kullanarak markanızın büyümesini destekliyoruz.

 

YouTube kanalımıza abone olun;

https://www.youtube.com/c/boosmart

Instagram hesabımızı takip edin;

https://www.instagram.com/boosmartcom/

Telegram kanalımıza abone olun;

https://t.me/boosmart