Algoritmalar 23 Ağustos 2022

Google Helpful Content Update Nedir? (Faydalı İçerik Güncellemesi)

Erhan Kolci

Helpful Content Update (Faydalı İçerik Güncellemesi) Nedir?

Google, Search Central Twitter hesabından 18 Ağustos 2022 tarihinde Helpful Content Update (Faydalı İçerik Güncellemesi) adında bir algoritma geliştirdiğini duyurdu.

google-helpful-content-update-tweet

Duyuruyla birlikte pek çok SEO uzmanı yaşanan bu gelişme için oldukça umutlu durumda. Kimisi ise bu zamana kadar geliştirilen içerik algoritmalarına rağmen sıralamada olumsuz etki görmeyen sitelerin sayısının fazla olmasından dolayı pek de umutlu değil. Bu güncellemenin duyurulmasıyla birlikte henüz etkilerine yönelik net detaylar ortaya çıkmadığı için arama yapacakları konu itibariyle faydalı bilgiye ulaşmak isteyen kullanıcıların sevinçten gözleri ışıldarken, otomatik, duplicate, faydasız ve değersiz içerikleri olan siteler ise kara kara düşünmeye başlamış olabilir 🙂

Helpful Content Update, özetle ziyaretçilerin sitede iyi bir deneyim yaşadığı içerikleri daha iyi ödüllendirmeyi amaçlarken, ziyaretçinin beklentilerini karşılamayan içeriklerin de organik olarak iyi performans göstermeyeceğini amaçlayan bir güncellemedir.

Bu durumu bize gelecek gösterecek tabi ki, ama biraz önce de bahsettiğim gibi geçmişte Google içeriksel anlamda algoritma güncellemeleri yapmıştı. Peki Google geçtiğimiz yıllarda içeriklere yönelik Panda algoritmasını geliştirmemiş miydi? Bu durumda Helpful Content Algoritması neden geliştirildi? Şimdi detaylara göz atalım.

Panda Algoritması vs Helpful Content Algoritması

Panda, ilk olarak 2011 yılının Mayıs ayında duyuruldu. Panda’nın geliştirilme sebebi büyük ölçüde o dönem yapılan yoğun content farm’dan dolayı oluşan faydasız, yetersiz, spekülatif, duplicate ve black hat tekniklerle oluşturulan contentlerden kaynaklıydı. Bu süreçte Google, Matt Cutts önderliğinde faydasız içerikler sunan sitelere deyim yerindeyse savaş ilan etmiş, Panda algoritmasını 2015 yılına kadar güncellemeyi sürdürmüştü.

 

 

İrili ufaklı pek çok içeriksel algoritma güncellemesi ile birlikte en son Panda’nın, 4.2 update sonrası core update’lere dahil edilerek geliştirileceği belirtilmiş ve sonrasında da E-A-T ve YMYL kavramları hayatımıza girmişti. Content değerlendirme sinyalleri her core update ile çok daha fazla iyileştirilerek devam etmişti.

Hafif bir geçmişi yâd ettikten sonra günümüze geri geldiğimizde, bu geliştirmelerin halen devam ettiğini Helpful Content Update ile gözlemliyoruz.

Helpful Content Update aslında Panda algoritmasında ele alınan sinyallerle birlikte günümüz şartlarında AI ile oluşturulmuş otomatize içerikleri de tespit edeceğini iddia eden bir algoritma olarak görünüyor. Esas çıkış noktası ise sadece arama motoru botları için oluşturulmuş olan içerikler olduğu belirtiliyor.

18 Ağustos 2022’de duyurulduktan sonra yaklaşık 2 hafta içerisinde tamamlanarak önce İngilizce içeriklerde, sonra da diğer dillerde uygulamaya geçeceği açıklandı.

Tam anlamıyla kullanıma sunulduğunda algoritma duyuru sayfasından açıklanacağı belirtildi.

Helpful Content Update İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mevcut içeriklerinizdeki sorunlardan kaynaklı trafik kaybı yaşıyorsanız ya da içerik oluştururken dikkat etmeniz gerekenleri bilmiyorsanız Google’nin Helpful Content Update sayfasında da belirttiği bazı soruları içeriğe yöneltmeli ve cevap aramalısınız. Bunlardan bazıları aşağıdaki şekildedir;

 

  • İçeriğiniz insanlar için değil, öncelikle arama motorlarından insanları çekmek için mi?
  • Bazılarının arama sonuçlarında iyi performans göstermesini umarak farklı konularda çok sayıda içerik mi üretiyorsunuz?
  • Birçok konuda içerik üretmek için kapsamlı otomasyon kullanıyor musunuz?
  • Başkalarının söyleyeceklerini fazla değer katmadan özetliyor musunuz?
  • Bir şeyler hakkında sadece trend göründükleri için mi yazıyorsunuz, yoksa onlar hakkında mevcut hedef kitleniz için yazacağınız için değil mi?
  • İçeriğiniz, okuyuculara diğer kaynaklardan daha iyi bilgi almak için tekrar arama yapmaları gerektiği hissini veriyor mu?

 

gibi sorulara içeriğinizde bulacağınız yanıtlar, size sıralama anlamında içeriğiniz için olumlu/olumsuz fikirler verebilir. Buna göre de hazırlanan içeriğinizi revize etmelisiniz ya da içeriğinizi buna göre oluşturmalısınız.

Öncelikle bu algoritma güncellemesinin tamamen oturması ve tüm arama sonuçlarında uygulanması bir hayli zaman alabilir. Fakat unutulmaması gereken bir şey var ki, o da Helpful Content algoritmasının artık hayatımızda olacağıdır.

Google, önümüzdeki dönemde Helpful Content algoritması için machine learning ile faydalı ve faydasız içeriği ayırabileceğini, machine learning geliştirmeleri ile birlikte algoritmaya yönelik sinyallerin daha sıkı denetleneceğine dair bilgiler de paylaştı.

Tabi ki tüm bunlar arama kalitesinin iyileştirilmesine yönelik update’ler olduğu için gelecekte önemi artarak devam edecek ve bu doğrultuda geliştirilecektir. Bu nedenle algoritmanın açıklarının aranarak algoritmaya aykırı içeriklerin üretilmesi zaman kaybı olacaktır ve bu yönde kesinlikle efor sarf edilmemelidir.

Özellikle son dönemde position ve trafikleriniz düşüşteyse dönemsel/sezonsal bir sorun olmadığı durumda içeriksel anlamda problemler olmuş olabilir. Bu algoritma sektöre özel değil genele özel bir update olduğu için bazı dikkat etmeniz ve gözden kaçırdığınız konulara dönüp tekrar gözden geçirmek avantajlı olabilir.

 

  • Kesinlikle genel site içeriğinden alakasız bir içerik üretilmemeli. İçerikler ürün/hizmetlerle alakalı olmalı.
  • Sadece arama motoru botları için değil, ağırlıklı olarak kullanıcılara yönelik hedeflemelerle içerikler üretilmeli.
  • Yanıtı olmayan ya da aranan yanıtın sırf trafik çekme amaçlı kelime kalabalığı arasında kaybolmuş içeriklerden kaçınılmalı.
  • E-A-T kriterleri göz ardı edilmemeli, aksine çok daha fazla önem verilmeli.
  • Oluşturulacak faydalı içeriklerle ve alakalı konu içeriklerinden kategorilere yönelik iç linkleme yapılarak kategori otoriteleri arttırılmalı.
  • İçerikler oluşturulurken makale sayısına çok fazla takılıp kalınmamalı. Bir konu kaç kelime ile anlatılırsa optimum seviyede anlatılmalı, sırf makaleyi uzatmak için gereksiz kelime kullanımlarından kaçınılmalı.

 

Helpful Content Update, diğer geliştirilmiş içerik bazlı algoritma güncellemelerinin devamı olduğu için haliyle diğer güncellemeler arasında en gelişmiş update olarak görünmekte olup, tamamen kullanıma sunulduğunda geçmiş içeriklerinizi de etkileyebilir. Bu nedenle içerik kaynaklı kayıp yaşadığınızı düşündüğünüz sayfaları Google’nin yönergeleri doğrultusunda tekrar gözden geçirmeniz faydalı olur ve sitenizi algoritmaya hazırlamış olmanızı da sağlayabilir.

 

Ek Kaynaklar

 

Dijital Pazarlama Ajansı olarak, markanızın başarılı bir büyüme yolculuğuna çıkması için Boosmart’ın eşsiz pazarlama zekası çözümlerini sunuyoruz. İşletmenizin hedeflerini ve ihtiyaçlarını anlayarak, özelleştirilmiş pazarlama stratejileri oluşturmak için gelişmiş teknolojileri kullanıyoruz.
Boosmart’ın pazarlama zekası çözümleri, markanızın dijital varlığını optimize etmek, hedef kitlenizi daha iyi anlamak ve etkili bir şekilde pazarlama faaliyetlerinizi yönetmek için tasarlanmıştır. Sektördeki en son trendleri takip ediyor ve veri analitiği, yapay zeka ve otomasyon gibi güçlü araçları kullanarak markanızın büyümesini destekliyoruz.

 

YouTube kanalımıza abone olun;

https://www.youtube.com/c/boosmart

 

Instagram hesabımızı takip edin;

https://www.instagram.com/boosmartcom/

 

Telegram kanalımıza abone olun;

https://t.me/boosmart