Dijital Pazarlama 16 Ocak 2021

Mobil Cihazlardan Elde Ettiğim Trafik Yeterli Mi?

Harun Ünlüsoy

Diyelim ki internet sitenizin mobil deneyiminden memnunsunuz ve elinizden geleni yaptığınızı düşünüyorsunuz. Peki burada mobil cihazlardan yapılan aramalardan yeterince trafik elde ettiğinizi ve bu konuda yaptığınız işin başarıya ulaştığını gösteren kriter ne olabilir? 

Mobil trafikten elde edilen trafik, birçok e-ticaret markasında zaten ilk sırada yer alıyor. Örneğin bir markanın trafiğinin %68‘ini mobil cihazlardan elde ediyor olması bir başarı mıdır? Bu konuya yanıt verebilmek için basit bir analiz yapacağız.

Mobil cihazlardan elde ettiğiniz trafik, sektör ortalamasına göre iyi mi yoksa kötü mü anlamak için aşağıdaki analizi yapın;

  • Search Console ekranında işinizi en iyi ifade eden ve trafik aldığınız kelimelerden bir veya birkaçını seçin. Bu kelimeleri bundan sonra “kritik anahtar kelimeler” olarak gruplandıracağız. Bu kelime gruplarını Search Console ekranında filtreleyin.
  • Search Console’da “Devices (Cihazlar)” sekmesine geçin ve mobil, masaüstü ve tablet cihazlardan elde ettiğiniz görüntülenme (impression) rakamlarının dağılımına bakın. Ardından elde ettiğiniz görüntülenme rakamlarının yüzdesel oranlarını belirleyin. Örneğin bizim örneğimizde mobil cihazlardan elde edilen görüntülenme 1400, masaüstünden 1000 ve tabletlerden 50 olarak bulunmuştur. Buna göre 1400 / (1400 + 1000 + 50) = %57 mobil cihazlardan aldığımız görüntüleme rakamının oranını verecektir.
  • Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı sayfasını açın.
  • Seçtiğiniz kritik anahtar kelimeleri girin ve “Historical Metrics (Geçmiş Metrikler)” sekmesine tıklayın.  
  • Sağ üstte “Breakdown by Platform (Cihazlara Göre Kır)” seçeneğini seçin. Anahtar Kelime Aracı’nda verisine bakmak istediğiniz dönemi tarih kısmından seçin. Search Console’da baktığınız tarih aralığı ile Anahtar Kelime Aracı’ndan seçtiğiniz zaman aralığının birbirine yakın olmasına özen gösterin.
  • Hizmet verdiğiniz ülke ve dilleri seçin.

Elde ettiğimiz son rapor aşağıdaki gibi bir rapor olacaktır. Buna göre örneğin “iPhone” kelimesi ilgili zaman diliminde %74 oranında mobil cihazlardan, %23 oranında ise masaüstü cihazlardan aratılmıştır.

Google Ads Anahtar Kelime Aracı’nda yukarıdaki adımları uyguladığınızda aşağıdaki gibi bir görünüm elde etmelisiniz;

google-ads-anahtar-kelime-araci

Aşağıdaki ekran görüntüsü, sadece “iPhone” kelimesinin filtrelendiği ve cihaz tiplerine göre elde ettiğimiz görüntülenme rakamlarını göstermektedir.

google-ads-anahtar-kelime-araci-iphone-kelimesi

Analizin Yorumlanması

  • Bu internet sitesi, en fazla trafiği %57 oranında aldığı görüntüleme rakamıyla mobil cihazlardan elde etmektedir.
  • Ancak Türkiye için yapılan bu analizde, ilgili anahtar kelime Türkiye’de %74.3 oranında mobil cihazlardan aratılmakta. Buna göre %57 oranında mobil cihazlardan bir görüntülenme alıyor olmak bir başarı olarak sayılamaz. Masaüstü cihazların oranının yüksek olması ise mobil cihazlardan alınan performansın düşük olmasından kaynaklıdır.
  • Eğer mobil cihazdan aldığınız görüntülenme oranı ilgili lokasyon ve ilgili zaman diliminde aranma hacminin cihaz kırılımına göre oranından geride kalıyorsa, mobil cihazlarda gideceğiniz çok yol var demektir.

Mobil cihazlara göre sitenizin hız performansını iyileştirmek için PageSpeed Insights https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ linkine gidin ve mobil cihazlar için sunulan önerilere göz atın.

https://search.google.com/test/mobile-friendly linkine gidin ve sitenizin mobil uyumluluk değerlerine ve önerilerine göz atın.

Search Console hesabınıza giriş yapın ve https://search.google.com/u/0/search-console/mobile-usability linkine gidin ve sitenizde mobil cihazlar için tespit edilen hatalara ve önerilere göz atın.

Bu önerilerin ne anlama geldiğini uygulamak konusunda ne yapacağınızı bilmiyorsanız bize ulaşın.

YouTube kanalımıza abone olun.

https://www.youtube.com/c/boosmart

Instagram hesabımıza abone olun

https://www.instagram.com/boosmartcom/