Dijital Pazarlama 17 Ekim 2019

Pazarlama Sürecinin Katma Değerini Yükseltmek İçin 12 Adım

Boosmart

Pazarlama sürecinin katma değerini yükseltmek ve daha yüksek bir kar elde etmek satış pazarlama sektörünün öncelikli konuları arasındadır. Pazarlama süreciniz başladıktan sonra, her geçen gün karınızı artırmak ve bu sürecin katma değerini yükseltmek önceliğinizdir. Biz de bu önceliğinizi desteklemek için yapmanız gerekenleri sizin için derledik.

1. Müşteri telefon görüşmelerini önemseyin

Müşterinizle yaptığınız telefon görüşmelerinin kaydını dinleyin. Bu sizin görüşme esnasında kaçırdığınız birçok detayı hatırlamanızı sağlar. Telefon görüşmeler bazı durumlarda hararetli ve çok fazla konu ile ilgili olabilir. Küçük bir detayın kaçırılması bazen uzun bir süreci ve hatta müşteri ile aranızdaki diyaloğun zarar görmesine sebep olabilir.

2. Kendinize sipariş verin

Kendi ürün ve/veya hizmetlerinizi deneyimleyin. Yani kendi müşteriniz olun. Bu sizin kendi ürün ve/veya hizmetinize eleştirel gözle bakmanızı sağlar. Hızlı çözümler bulmak için iyi bir yöntemdir.

3. İş yerinizdeki pazarlama dışı departmanlarla da pazarlama hedeflerinizi paylaşın

Pazarlama departmanı dışındaki diğer departmanlarla örneğin Facebook kampanyası, Google kampyası, harcanan bütçe, KPI Key Performance Indicator – Anahtar Performans Göstergeleri) gibi bilgileri paylaşın ve geri bildirim alın.

4. Yakınlarınızla ya da tanıdıklarınızla pazarlama sürecinizi paylaşın

Yaptığınız pazarlama tasarımlarının mesajlarını, stratejik hamlelerinizi çevrenizdeki yakınlarınız, işinizle alakalı olmayan diğer bireylerle paylaşın. Onlara ne çağrıştırdığını sorun ve geri dönüşleri önemseyin. Bu sizin potansiyel hedef kitlenize ulaşırken süreci iyileştirmenizi sağlar.

5. Müşterinin sizi ne olarak gördüğünü öğrenin

Halihazırdaki müşterilerinizden hizmet ve/veya ürünü nasıl tanımladığını dinleyin. Kendinizi ne kadar iyi bildiğiniz ve ne olarak sunduğunuz kadar onların sizi nasıl gördüğü de önemlidir. Eğer sizi yaptığınız işten farklı bir yerde görüyorsa bu algıyı düzeltmeniz için bir geri bildirim almış olursunuz.

6. Rakiplerinizin pazarlamalarına maruz kalın

Rakiplerinizin internet sitelerine girerek ve e-bültenlerinin abonesi olarak pazarlamalarına maruz kalın. Onların neyi daha iyi yaptıklarını anlamaya çalışın. Rakipleri yakından gözlemlemek ve onlardan sürekli haberdar olmak sizi uzun vadede onların önüne geçirecek ipuçları verecektir. Aynı zamanda rakiplerinizden önde dahi olsanız sektördeki pozisyonunuzu korumak için de bu efora ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

7. Rakiplerinizin müşterisi olun

Gerçek bir müşteri olarak rakiplerinizin internet sitelerinden ürün ve hizmetlerini deneyimleyin. Onların hangi konularda iyi olduğunu ve kalitelerini ölçümleyin. Kendi ürün ve/veya hizmetlerinizle kıyaslayın. Kendi güçlü olduğunuz noktaları anlamanız için de oldukça verimli olacaktır.

8. Her türlü pazarlamaya maruz kalın

Pazarlama işiyle uğraşan birisinin pazarlamaya maruz kalması bir zorunluluktur. Adblock yazılımları kullanmayın ve reklamlara özellikle maruz kalın.Markaların iletişim stratejilerini anlamaya çalışın. SMS gönderilerine izin isteyen firmalara izin vererek gelen mesajlara göz atın. Pazarlamaya maruz kalmayı tercih eden taraf olun. Pazarlama stratejilerine maruz kalmak sizin daha iyi bir strateji geliştirmeniz için etkili olacaktır.

9. Reklam görsellerine sadece Reklam Görseli olarak bakmayın

Reklamlarda tercih edilen renkler, buton renkleri, kullanılan dil, soru işareti veya ünlem kullanılması veya kullanılmaması, imaj formatındaki bir reklamda banner çevresinde bir çerçeve kullanılması, bir video formatı reklamda logonun kullanım yeri, butonun kullanım yeri, video sona erdiğinde bitiş sahnesi ve videonun başındaki giriş sahnelerine bilinçli olarak göz atın. Her bir elementin stratejik bir öneme sahip olduğunu unutmayın.

10. Hangi pazarlama stratejilerinden etkilendiniz? Not edin

Bir pazarlamaya maruz kaldığınızda sizi, özellikle rakipleriniz tarafından etkileyen konuların neler olduğu üzerine düşünün. Ürünün/hizmetin kalitesi, kargo süresi, pazarlama yöntemi, ya da pazarlama kanalı gibi… detayları not alın. Size uygun olduğunu düşündüğünüz yöntem ve geliştirmeler var mı? Öğrenin.

11. İyi bir müşteri olun

İyi bir pazarlamacı olmak için iyi bir müşteri olmanız gerekiyor. İyi bir müşteri aldığı ürün/hizmeti bilir ve bunun fiyatlandırılması, süresi, kalitesi gibi ürünün değerlendirileceği alanlara hakim olur. İyi bir tüketici ve müşterinin iyi bir pazarlamacı olması çok daha kolaydır.

12. Pazarlamadan vazgeçmek yerine yöntem değiştirmeyi düşünün

Pazarlamadan tümüyle vazgeçmek diye bir şey olmadığını biliyoruz. Ancak, pazarlama platformlarındaki stratejinizin sonucunun olumsuz olduğu durumlarda tüm pazarlama kanalınızı reddetmek yerine başka bir yöntem seçebilmelisiniz. Facebook reklamlarınızın o dönem başarısız olduğunu gözlemlemeniz, sizin Facebook reklamı yapmamanız gerektiği anlamına gelmez. Daha farklı bir yöntem geliştirmeniz ve denemelere devam etmeniz gerekebilir.